Asian Mountain Mouflon - en vacker ram med vridna horn

Pin
Send
Share
Send
Send


Den mest kända och vackra förfader till tamfåren är det vilda fjället eller den asiatiska mouflonen. Läs vidare för vårt material om ursprunget och egenskaper hos denna intressanta ras.

Rasöversikt

Fjäll fåret har en kraftfull smal kropp, det är inte alls som fett och bortskämd tamfår. Detta är ett stolt och mästerligt djur. De majestätiska bilderna av ramar med vridna horn hittades i gamla asiatiska fresker och gravyrer. Vilda fjäll får lever huvudsakligen i högländerna i Irak, Iran och Kaukasus. I slutet av förra seklet bodde den asiatiska mouflonen i Armenien, på Krim och i länderna på Balkanhalvön.

Det latinska namnet på detta djur är Ovis orientalis. Män är av naturliga skäl djur, så det finns en total hierarkisk ordning i en grupp vilda får. De svagare följer ovillkorligt de starkaste. En flock kan bestå av nästan hundra individer, och hanen adjungerar den bara i början av parningstiden och lämnar sedan sina kongener. Ett välkänt kännetecken för parningstiden: slaget av män eller tryckande horn.

härkomst

Forskare tvivlar fortfarande på om det moderna vilda bergsfåret är en efterkommer av den antika asiatiska mouflonen. Några har föreslagit att mouflon som lever på jorden nu bara är efterkommande av gamla tamfår. För första gången visade vildmouflon i hushållen i början av vår tid omkring 8 tusen år sedan. Arkeologiska fynd bekräftar det vilda fårets asiatiska ursprung.

utseende

Det asiatiska fåret har stora, vridna, ihåliga horn och långa, starka ben som hjälper till att klättra bergstensar. Djurets huvud är långsträckt, litet, öronen är små, ögonen är gula med svarta tvärgående elever. Huvuddragen hos bergsfåren är en snygg liten kropp och en genomsnittlig vikt (ca 50-70 kg hos män). Kvinnorna är mindre och något lägre på manken, de har också en tunnare hals. Mouflons kropp är stark och kort, svansen är liten, ca 15 cm lång.

Färgen på mouflonen kan vara väldigt annorlunda, inklusive brun med svartbrun, brun, ljusgrå eller mörkgrå. Horn har horisontella "hak", ofta mycket stora i storlek och vacker. Mänskliga ledare vanligtvis en och en halv till två gånger större än honor, har en bredare och kraftfullare nacke.

mat

Det asiatiska vilda fåret i naturen föder främst på gräs av alla slag. Som tamfår älskar vildt får alla typer av spannmål, särskilt vete gräs växer i något bergsområde. Mouflons tuggar med St John's wort, tuckoo, astragalus, liksom sainfoin och crucian. Zoologer har omkring 17 arter av vilda örter i kosten av asiatiska mouflons.

reproduktion

Under det tredje året av livet börjar kvinnliga och manliga vilda får att föröka sig. I vissa kvinnor är värmeperioden i slutet av oktober, men i allmänhet går de flesta av de vilda fåren i besättningen in i rutan i slutet av november. Jaktperioden sträcker sig fram till mitten av december. Manspersoner uppträder väldigt taktfullt med avseende på honor: bleat, gnider mot sidorna av sina partners och täcker. Hanen ligger nära hans dams hjärta fram till lamming, det vill säga till våren.

Graviditeten hos kvinnor är fem månader. I april-maj uppträder unga djur, växer snabbt och blir viktiga. Det unga vilda fåret växer äntligen och blir starkare genom det fjärde året av livet. Ju äldre moufflon, desto större och kraftfullare är den. I genomsnitt bor män i ca 12 år, honor är något mindre.

Pin
Send
Share
Send
Send


Загрузка...

Titta på videon: WORLD RECORD Class Marco Polo Ram - Hunting in Tajikistan with Guy Eastman (Februari 2023).

Загрузка...

Загрузка...

Populära Kategorier